середу, 19 червня 2013 р.

Методи навчання інформатиці у початковій школі

Методи навчання інформатиці у початковій школі


      На уроках інформатики в початковій школі слід використовувати такі методи навчання, що дозволяють ефективно побудувати навчальний процес з урахуванням специфічних особливостей школяра:
  • пояснювально-ілюстративний
  • репродуктивний
  • бесіда
  • ігрові методи
  • проблемно-пошуковий.

     Звичайно, це лише ті методи, які найчастіше використовуються. Кожен вчитель повинен підбирати методи, які забезпечуть  сприймання матеріалу в повному обсязі. 

Пояснювально-ілюстративний метод

     Використання цього методу має забезпечити правильне сприйняття навчального матеріалу, усвідомлення та запам'ятовування дітьми об'єктів, їх властивостей, порядку виконання дій над об'єктами. Цінність цього методу полягає в тому, що він сприяє засвоєнню і відтворенню значного обсягу знань.


 
Репродуктивний метод навчання 
     Заснований на відтворені знань, повторені способів діяльності за завданням педагога. І з цією метою використовують неодноразове виконання одного і того самого завдання, а також варіативних, схожих із раніше засвоєними зразками. Оскільки курс інформатики має чітку практичну спрямованість, то на етапі формування умінь та навичок учнів ніяк не обійтись без репродуктивного методу навчання. Учитель може пояснювати правила виконання операцій, проводити демонстрації, використовувати для цього різні засоби навчання, але доки учень сам не виконає простого відтворення (репродукції) дії вчителя, у нього ніколи не сформуються відповідні навички.

Бесіда
     Цей метод широко застосовують у початковій школі. Бесіда  - це складний спосіб організації пізнавальної діяльності учнів. Особливість цього методу навчання полягає в тому, що школярі відтворюють або сприймають інформацію частинами, у формі запитання - відповідь.
     За рівнем пізнавальної самостійності учнів у процесі навчання молодших школярів застосовується два види бесіди: евристична і репродуктивна.
     Репродуктивна бесіда -  це система репродуктивно-мнемонічних і репродуктивно-пізнавальних запитань. Вони спонукають до відтворення учнями засвоєних знань і оволодіння готовими знаннями  з різних джерел: підручника, засобів наочності, спостережень, дослідів тощо. Репродуктивну бесіду як метод навчання використовують на усіх етапах уроку.
     Еврестична бесіда - це спосіб організації творчої діяльності школярів через розв'язання проблеми у співпраці з учителем. Функція вчителя у цій бесіді полягає не тільки у постановці системи запитань, керуванні пошуком нових знань і способів діяльності, а й у показі способу отримання відповідей на ті запитання-підпроблеми, на які учні не можуть відшукати самостійно. Результатом еврестичної бесіди є нові знання  та уміння.

                                             Ігровий метод навчання 
     Один із розповсюджених методів у початковій школі. Він передбачає застосування у навчанні елементів ігрової діяльності, внаслідок чого дидактичне завдання стає більш зрозумілим, доступним і привабливим для дитини, а процес навчання цікавішим.

     Проблемно-пошуковий (еврестичний) метод навчання 
     Використовують для активізації розумової діяльності дітей. Як відомо, інтерес до проблемних завдань у них виникають досить рано і розвиваюється протягом молодшого шкільного віку. Головне під час використання цього методу - правильно сформулювати проблему. Стимулювати самостійний пошук дітьми шляху її розв'язання.


1 коментар: